Υποστήριξη στον Βαρθολοµαίο από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ

Σοβαρές ανησυχίες και φόβους εκφράζουν πηγές της Ελληνοαµερικανικής Κοινότητας για την τύχη του Οικουµενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και των υπόλοιπων ιεραρχών του Φαναρίου, µετά την απόφαση του κ. Βαρθολοµαίου να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Τις ίδιες ανησυχίες εντοπίσαµε και στην αµερικανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως πρόσφερε «δίχτυ ασφαλείας» στον κ. Βαρθολοµαίο, αµέσως µετά τη φραστικά βίαιη επίθεση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος θεωρεί ότι ο κ. Βαρθολοµαίος έλαβε µια πολιτική απόφαση έπειτα από πιέσεις των Ηνωµένων Πολιτειών.

Για τους Αµερικανούς η διοικητική αυτοδιάθεση των θρησκευτικών κοινοτήτων αποτελεί θέση αρχής και για τον λόγο αυτόν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ο αρµόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, πρέσβης Σαµ Μπράουνµπακ, παραδέχθηκε ότι η απόφαση του κ. Βαρθολοµαίου οδήγησε σε πιέσεις µε στόχο τον Οικουµενικό Πατριάρχη και τόνισε την ανάγκη να του παρασχεθεί κάθε υποστήριξη.

Ο κ. Μπράουνµπακ είχε πάει πολλές φορές στην Τουρκία για να στηρίξει τον πάστορα Μπράνσον που βρισκόταν σε τουρκικές φυλακές µε έωλες κατηγορίες εναντίον του, που αφορούσαν την «τροµοκρατία» και τη συµµετοχή του στο πραξικόπηµα. Σε ένα από τα ταξίδια συναντήθηκε και µε τον κ. Βαρθολοµαίο, ο οποίος έλαβε το µήνυµα ότι η Αµερική θα συνεχίσει να στηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Το έχουµε κάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστηµα» τόνισε και πρόσθεσε: «∆εν µπορώ να σας αναφέρω ότι έχει σηµειωθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά υποστηρίζουµε ότι η Σχολή πρέπει να είναι ανοιχτή και θα συνεχίσουµε να το υποστηρίζουµε».

ethnos.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.