Συμμαχία για την Ισότητα των Φύλων στους Δήμους

Υπογράφηκε σήμερα, στη διάρκεια του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας, στο ξενοδοχείο CARAVEL, σε εκδήλωση για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και την Οικογένεια, Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Υφυπουργού Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ.Την Συμφωνία υπέγραψαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης.

 

Πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της Ισότητας των Φύλων σε συμμαχία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ισότητα των Φύλων και την καταπολέμησης της έμφυλης βίας το οποίο εισάγεται το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Σύμφωνα μεαυτό, θεσμοθετείται η υποχρεωτική σύσταση Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας ως τοπικοί θεσμοί προώθησης των πολιτικών ισότητας και υποστήριξης των γυναικών μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, με το Σύμφωνο Συνεργασίας ανοίγεται η δυνατότητα οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί για την Ισότητα και οι Δήμοι να κάνουν κοινές δράσεις σε τέσσερις άξονες :

 

  1. την εκπαίδευση στελεχών και εθελοντών των Δήμων σε θέματα διαχείρισης θεμάτων ισότητας και έμφυλης βίας,

 

  1. τη δημιουργία νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, δομών φιλοξενίας και σύνδεσής τους με την τηλεφωνική υπηρεσία15900 στα πρότυπα και σε δικτύωση με υπηρεσίες της ΓΓΙΦ (Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων) υπό την εποπτεία των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας Φύλων,

 

  1. τη δημιουργία ομάδων εργασίας με την συμμετοχή της ΓΓΙΦ, του ΚΕΘΙ, της ΚΕΔΕ και των Δήμων για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ισότητας και

 

  1. την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας υπό τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την επιμόρφωση, την έκθεση προϊόντων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) σε ανεκμετάλλευτα δημοτικά ακίνητα.

Με το Σύμφωνο Συνεργασίας που συνυπογράφηκε, όπως ανέφερε στην ομιλία της η Υφυπουργός ειδικά για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, ξεκινά μια εντελώς απαραίτητη, μεγάλη και κρίσιμη συμμαχία με τους Δήμους της χώρας, τα κύτταρα της Δημοκρατίας, στις γειτονιές των οποίων ξεκινούν- μεταξύ άλλων- τα όνειρα πολλών γυναικών για να διακριθούν στο επάγγελμα που διάλεξαν.

Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών.

Αγαπητές Φίλες
Αγαπητοί φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα να βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σας απόψε στις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις οποίες μάλιστα, κλείνουμε με αυτήν την εκδήλωση που έχει σαν θέμα της την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την οικογένεια. Πόσο μάλλον, που η ΚΕΔΕ έχει φροντίσει να παρουσιαστούν καλές πρακτικές για την υποστήριξη και ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά κυρίως, επειδή βραβεύει επιτυχημένες προσπάθειες γυναικών.

Ως Υφυπουργός Εσωτερικών, η πρώτη που ορίστηκε στην ιστορία της χώρας αρμόδια για θέματα Ισότητας Φύλων, για την στήριξη των γυναικών, δίνω τα συγχαρητήρια μου στην ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία της θεματικής στο συνέδριο της, αλλά τα πολλά μπράβο δεν μπορώ να μην τα δώσω μέσα από την καρδιά μου στις γυναίκες που βραβεύονται απόψε εδώ, για τις επιτεύγματά τους. Στο πρόσωπο τους τιμούμε και πολλές άλλες γυναίκες που δίνουν τον δικό τους αγώνα σε όλη την Ελλάδα και τις οποίες δεν έχουμε προλάβει να εντοπίσουμε, δεν έχουμε προλάβει να βοηθήσουμε και να βραβεύσουμε.

Και το λέω αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο οι γυναίκες να διακριθούν στον τομέα της επιλογής τους, ακόμη και στην Ελλάδα, μία ευρωπαϊκή χώρα, το 2018. Η ελληνική κοινωνία ακόμη θεωρεί βασική υπεύθυνη, αν όχι αποκλειστική, την μητέρα για την υποστήριξη της οικογένειας και κυρίως των παιδιών.
Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη για να την φέρει καθεμιά μας σε πέρας και να μπορεί ταυτόχρονα, να είναι ενημερωμένη και διακεκριμένη επαγγελματίας.
Πιστέψτε με το γνωρίζω καλά αυτό προσωπικά, αφού είμαι μητέρα τριών μεγάλων πια παιδιών, που είχα πάντα δικό μου δικηγορικό γραφείο και μάλιστα, σε πόλη της επαρχίας.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει το Ελληνικό Κράτος, διαχρονικά και διακομματικά θα σας πω, για να υποστηρίξει την ελληνική οικογένεια και τις γυναίκες, προκειμένου να μην σταματούν τα επαγγελματικά όνειρα των τελευταίων, επειδή κάποια στιγμή δημιουργούν οικογένεια, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ακόμη έχουμε να διανύσουμε μεγάλη διαδρομή για να μπορούν οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα

σε ίσες ευκαιρίες για άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ταυτόχρονα με την φροντίδα της οικογένειας τους, πόσο μάλλον, την ενασχόληση με την επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που είναι ακόμη πιο απαιτητικό σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Αγαπητές φίλες
Αγαπητοί φίλοι,

Βρίσκομαι απόψε εδώ γιατί αυτή τη φορά έχουμε κάτι θετικό να ανακοινώσουμε από την πλευρά της Πολιτείας. Μετά από πολλά χρόνια, έρχεται στην Βουλή για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων που συνοδεύεται από άρθρα για την προστασία των γυναικών από την βία.
Ακροθιγώς σας αναφέρω ότι με το νομοσχέδιο:

– Για 1η φορά θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας. Στον ιδιωτικό, στον δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο, δημιουργεί προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυτων διακρίσεων.

– Σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης:

Γίνεται υποχρεωτική η παρουσίαση δράσεων, μέτρων και προγραμμάτων σχετικά με την εξάλειψη  των διακρίσεων με βάση το φύλο και προβλέπεται αντίστοιχη χρηματοδότηση.

– Προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης γλώσσας που υποκρύπτει ή εμπεριέχει έμφυλη διάκριση στα διοικητικά έγγραφα.

– Για τη συμμετοχή γυναικών στα κοινά:

Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, αντιστοίχως,  ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο επίπεδο του ενός τρίτου, στο σύνολο της Επικράτειας, όπως είναι μέχρι σήμερα. 
Δηλαδή, για τις βουλευτικές εκλογές, προβλέπεται αυτό που εφαρμόζεται και στις αυτοδιοικητικές.

 

– Εισάγονται μέτρα στην εκπαίδευση:

Το νομοσχέδιο εντάσσει την οπτική του φύλου και την σεξουαλική αγωγή και υγεία, με γνώμονα την ισότητα των φύλων, οριζόντια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δημιουργούμε δηλαδή συνθήκες για την εκπαίδευση των νέων γενιών σε μία άλλη, σύγχρονη νοοτροπία επάνω στα θέματα Ισότητας των Φύλων.

– Γίνεται παρέμβαση στον τομέα της Υγείας:

Αναγνωρίζεται το δικαίωμα χορήγησης αδειών εργάσιμων ημερών, με πλήρεις αποδοχές, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

– Για την Κοινωνική Αλληλεγγύη ευπαθών ομάδων γυναικών.

Λαμβάνονται μέτρα για τον σχεδιασμό προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τα οποία επικεντρώνονται ιδίως στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων γυναικών.

– Για τον επαγγελματικό τομέα που μας ενδιαφέρει.

Προβλέπονται διατάξεις για την εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον και επιβάλλεται η υλοποίηση Σχεδίων Ισότητας, τα οποία καταρτίζονται ύστερα από ενημέρωση και διαβούλευση με τις/τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, προβλέπονται ρυθμίσεις για μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους με υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου ισότητας κάθε έτος. Μιλάμε εδώ για προβλέψεις ώστε να καταπολεμηθεί το λεγόμενο φαινόμενο της “οροφής”. Δηλαδή, καταπολεμούμε το φαινόμενο να μην αναδεικνύονται σε κρίσιμες θέσεις των επιχειρήσεων και των φορέων γυναίκες, παρά του ότι έχουν τα ίδια και μερικές φορές καλύτερα προσόντα από άνδρες.

– Για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Προβλέπεται η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων με την προβολή μιας ισότιμης και απαλλαγμένης από στερεότυπα εικόνας του γυναικείου φύλου, με υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας και συμβάσεων αυτοδέσμευσης, ισότιμη προβολή γυναικών σε κάθε τομέα της ζωής της χώρας (κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά-πολιτιστικά)

Προβλέπεται η απαγόρευση διαφημιστικών, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών, μηνυμάτων, με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση.

– Επίσης, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για την λειτουργία Δομών Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και Ξενώνων που υπάρχουν ήδη.

Οι δομές εντάσσονται στο κρατικό προνοιακό σύστημα, και θεσμοθετείται η χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση γυναικών μεταναστριών και επεκτείνεται η χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών για θύματα προερχόμενα από χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά στο Trafficking.

————————————————

Ωστόσο, εδώ απόψε είμαστε για ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο του νέου νομοσχεδίου. Κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλα τα άλλα, αφότου θα έχει γίνει νόμος το νομοσχέδιο:

– Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες προβλέπεται η σχεδίαση, οργάνωση, συντονισμός και εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Δημιουργούνται δυνατότητες για  πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών ορίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γίνεται υποχρεωτική η Σύσταση Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας ως τοπικών θεσμών προώθησης των προαναφερθέντων πολιτικών. Δημιουργείται έτσι, μετά τις προσεχείς εκλογές, για πρώτη φφορά στην χώρα μας, ένα νέο, μεγάλο, πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών Ισότητας Φύλων, υποστήριξης των γυναικών, κοντά – μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Όμως πως θα δώσουμε ουσία σε αυτές τις επιτροπές για να μην μείνουν αδρανείς;

Απόψε, μετά από πρόταση που υπέβαλα στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, την οποία ο Πρόεδρος υιοθέτησε αμέσως με μεγάλη θέρμη και τον ευχαριστώ πολύ δημόσια, υπογράφουμε σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει τους άξονες στους οποίους θα εργαστούν οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων, αφότου θα σχηματιστούν σε κάθε Δήμο της χώρας μετά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές:

Αυτό το σύμφωνο εξειδικεύει τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ δήμων και Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας από την μία πλευρά, και από την άλλη: με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας, που είναι οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί γαι τα θέματα Ισότητας Φύλων. Η συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

α) τακτική εκπαίδευση στελεχών, υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού δήμων, αλλά και εθελοντών, από το ΚΕΘΙ επάνω σε θέματα:  διαχείρισης θεμάτων Ισότητας Φύλων και έμφυλης βίας.

β) δημιουργία υπηρεσιών συμβουλευτικής (και ξενώνων φιλοξενίας, όπου είναι εφικτό) – με πρότυπο καλής πρακτικής τα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ – που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας Φύλων.
Θα βρίσκονται σε δικτύωση με τις υπάρχουσες Δομές της ΓΓΙΦ αλλά αθ υποστηρίζονται με το τηλεφωνικό κέντρο 15900. Οι κρατικές δομές θα προσαρμοστούν σε αυτή την δικτύωση.

γ) δημιουργία ομάδας εργασίας υπό τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ και τα αντίστοιχα γραφεία της ΚΕΔΕ και των Δήμων, για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ε.Ε. και όχι μόνο, αλλά και χορηγίες στο πλαίσιο της εταιρικής – κοινωνικής ευθύνης, με σκοπό την εκπόνηση και εφαρμογή τοπικών προγραμμάτων για θέματα Ισότητας Φύλων.

δ) Και τέλος, λειτουργία υπηρεσιών προώθησης γυναικείας επιχειρηματικότητας υπό τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων, με στόχο την πληροφόρηση, την επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι γυναικείες επιχειρήσεις, αλλά και οι ΚΟΙΝΣΕΠ που εμάς μας ενδιαφέρουν πολύ, την διεξαγωγή ενημερωτικών τοπικών σεμιναρίων ενθάρρυνσης, την λειτουργία τοπικών εκθέσεων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ ανά μήνα ή μόνιμων εκθετηρίων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ σε αναξιοποίητα δημοτικά ακίνητα.
Σκοπός μας είναι:

α) η μείωση της τοπικής γυναικείας ανεργίας,
β) η αύξηση των μεριδίων της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μάλιστα, μέσω της πολύ συμφέρουσας Κοινωνικής Οικονομίας.

Κλείνω λέγοντας τα εξής:
Θεωρώ ότι απόψε ξεκινά μία εντελώς απαραίτητη, μεγάλη και κρίσιμη συμμαχία με τους Δήμους της χώρας μας, τα κύτταρα της δημοκρατίας μας, στις γειτονιές των οποίων ξεκινούν – μεταξύ άλλων – τα όνειρα πολλών γυναικών για να διακριθούν στο επάγγελμα που διάλεξαν.

Σπεύδουμε εκεί να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές για την υποστήριξή τους.
Αυτό το τόσο απλό και αυτονόητο κάνουμε.
Ευχαριστώ πολύ τους δημάρχους, όσους πέρασαν, όσους βρίσκονται τώρα σε θητεία, αλλά κυρίως, εκείνες και εκείνους που θα αναλάβουν μετά τις εκλογές του 2019.
Προσκαλώ και παρακαλώ τις γυναίκες να συμμετάσχουν πρωταγωνιστικά ως υποψήφιες για τις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έτσι, θα μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες τις τύχες τους, να στελεχώσουν και να διοικήσουν – είμαι σίγουρη – με τον καλύτερο τρόπο, τις νέες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων κάθε γειτονιάς της Ελλάδας που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.