Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ- ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου (Μάρτιος 2019) κυκλοφορεί από τις εκδ.Καλειδοσκόπιο. Εικονογράφηση: Απόστολος Βέττας.

Τρία παιδιά, ο Δημήτρης, η Αντριάνα και ο Λώρενς, παρακολουθούν την ιστορία του σπουδαίου ζωγράφου με τις τρεις πατρίδες, του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Μαθαίνουμε πρώτα για την τύχη της οικογένειάς του την εποχή της Τουρκοκρατίας, από την Πελοπόννησο στη Ζάκυνθο και από εκεί στην Ιταλία. Ο Κωνσταντίνος, γιος του Έλληνα πρόσφυγα Σταύρου Μπρουμίδη, θα διακριθεί ως ζωγράφος στη Ρώμη. Και ο ίδιος όμως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει στα μισά του 19ου αιώνα την επαναστατημένη Ιταλία και να φτάσει πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ θα ριζώσει, και με
όπλο το ταλέντο, τη θέληση και τη μοναδική καλλιτεχνική θητεία του, θα λάμψει ως “ο ζωγράφος του Καπιτωλίου”. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, έφτασε από τη Ρώμη στην Αμερική το 1852, ώριμος άντρας, πενήντα ετών σχεδόν. Καταξιωμένος καλλιτέχνης με πλούσιο δικό του έργο αλλά και δεινός συντηρητής αριστουργημάτων της Αναγέννησης, αναλαμβάνει στην Ουάσιγκτον τη ζωγραφική διακόσμηση του περίφημου Καπιτωλίου. Στην τρίτη του πατρίδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν θα ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα, τη γη των παππούδων του, ούτε την Ιταλία, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Κι αν σκύψει κανείς προσεκτικά πάνω στα έργα του, θα αναγνωρίσει στη ζωγραφική του κάτι και από τις τρεις πατρίδες που τον σημάδεψαν.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εντωμεταξύ ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του επονομαζόμενου Μιχαήλ Άγγελου που ζωγράφισε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ Κωνσταντίνο Μπρουμίδη γυρίστηκε στα Φιλιατρά από μεγάλο κινηματογραφικό συνεργείο μετον καταξιωμένο σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια σειρά που θα προβληθεί στο συνδρομητικό Κανάλι COSMOTE History. Τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ, έγιναν σε διάφορα σημεία της πόλης όπως την πλατεία Φιλιατρών, τον Πυρσό, την προτομή του, το σπίτι που ζούσε ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, Σταύρος, αλλά και άλλα σημεία των Φιλιατρών. Στο ντοκιμαντέρ παρέλασε και η μπάντα της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

Την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ έκανε ο Φιλιατρινός Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος που κατά καιρούς έχει κάνει πολλές διαλέξεις για την ζωή του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Στην οδό Μπρουμίδη που βρίσκεται ακόμα το σπίτι που ζούσε ο πατέρας του Σταύρος λέγεται πως από εκεί δραπέτευσε ο πατέρας του Σταύρος στα Ορλοφικά το 1784 και πήγε μέσω Ζακύνθου στην Ιταλία όπου γέννησε το 1805 τον γιό του Κωνσταντίνο Μπρουμίδη όπου έμελλε να γίνει ο μεγάλος ζωγράφος του Καπιτωλίου. Συντελεστές του Ντοκιμαντέρ, εκτός του Λευτέρη Ξανθόπουλου που υπογράφει και την σκηνοθεσία, είναι η Νάντια Δρακούλα και ο Φιλιατρινός Συγγραφέας και Δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο συνδρομητικό κανάλι COSMOTE History τον Ιούλιο.