ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας σε διεθνή συνάντηση του ERASMUS στην Πολωνία

Η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + KA2 με τίτλο «Εκπαίδευση και βιωσιμότητα για τους νέους» – «EASY», πραγματοποιήθηκε στο σχολείο «Mikolaja Kopernika» στο Μπούσκο Ζντρούι (Busku Zdroj) της Πολωνίας από τις 15 έως τις 22 Απριλίου 2018. Επρόκειτο για την τρίτη και τελευταία διεθνική συνάντηση των εταίρων. Εκτός από τη χώρα υποδοχής, συμμετείχαν σχολεία από την Ιταλία, την Τουρκία, την Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα (1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας). Το Μπούσκο είναι μια μικρή πόλη η οποία βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Πολωνία, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη Κρακοβία. Το σχολείο «Mikolaja Kopernika» είναι ένα επαγγελματικό Λύκειο με περίπου 300 μαθητές ηλικίας από 15 έως 18 ετών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 14 εκπαιδευτικοί από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες, παράλληλα με τη συμμετοχή μαθητών που προέρχονταν από τις παραπάνω χώρες, οι οποίοι βρίσκονταν στο Μπούσκο για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της πρακτικής τους άσκησης, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν από το 1ο ΕΠΑΛ της Έδεσσας ήταν οι Βερικούκη Ευσταθία, Βοσνιάκου Ιωάννα και Κυζιρίδου Μαρία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε την Κυριακή 15 Απριλίου στην πόλη Μπούσκο της Πολωνίας, στην οποία τους υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου «Mikolaja Kopernika».

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο, όπου ο Διευθυντής και το προσωπικό καλωσόρισαν τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, διεξήχθη συνάντηση στην οποία κάθε εταίρος παρουσίασε το σχολείο του και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφτηκαν το κεντρικό πάρκο.

Την Τρίτη 17 Απριλίου είχε προγραμματιστεί ημερήσια εκδρομή στην Κρακοβία όπου οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία στο κέντρο της παλιάς πόλης και απόλαυσαν τη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου οι καθηγητές όλων των αντιπροσωπειών μετέβησαν στο σχολείο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των τελικών δράσεων, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, οι τρόποι διάχυσης του προγράμματος και ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του σχολείου. Έπειτα, επισκέφτηκαν μία τοπική επιχείρηση παραγωγής ελαίων από σπόρους, έναν οπωρώνα με μήλα και κεράσια, από τα οποία παράγονται οργανικοί χυμοί, και ένα μελισσοκομείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το επίσημο γεύμα σε εστιατόριο της πόλης, παρουσία του Διευθυντή του σχολείου.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία της γραφικής πόλης, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, Sandomierz. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο κάστρο Krzyztopor στην περιοχή του Sandomierz.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου, έλαβε χώρα συνάντηση στο σχολείο όπου έγινε η επίσημη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, παρουσία του Δημάρχου και άλλων τοπικών δημοτικών και διοικητικών παραγόντων. Οι αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών παρουσίασαν μία ανασκόπηση των δράσεων του προγράμματος ERASMUS + οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά τη διετή διάρκειά του και αναφέρθηκαν στους στόχους του προγράμματος οι οποίοι επιτεύχθηκαν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο παρουσία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του σχολείου «Mikolaja Kopernika».

Το Σάββατο 21 Απριλίου, όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τα τοπικά θειούχα ιαματικά λουτρά της περιοχής του Μπούσκο.

  Την Κυριακή 22 Απριλίου, η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε για την Έδεσσα.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ήταν πολύ ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι από την κινητικότητά τους στην πόλη της Πολωνίας, από την εξαιρετική συνεργασία τους και τη μοναδική φιλοξενία της χώρας υποδοχής. Αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις με τις αποστολές των άλλων χωρών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τα αξιοθέατα της περιοχής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.