Άλλαξε «βιολί» ο Γαβρόγλου και προειδοποιεί τους παπάδες: Δεν αλλάζει μην επιμένετε

«Στόχος τη κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την εκκλησία χωρίς…

 

 

 

βιασύνη, μια συμφωνία που θα διασφαλίζει όλα τα μέρη και θα εξορθολογίζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας» επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84”.

Πρόσθεσε δε ότι η κύρωση με νόμο της συμφωνίας σημαίνει εάν θέλει κάποιος να την αλλάξει στο μέλλον, πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέλη.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «είναι παράλογο να επιμένουν οι ιερείς σε κάτι που δεν αλλάζει» και εξήγησε ότι η μισθοδοσία τους θα εξακολουθήσει να γίνεται από το δημόσιο, καθώς θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο το κράτος θα δίνει κάθε χρόνο το ποσό, ίσο με τους μισθούς του κλήρου.Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το να πληρώνεσαι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών δε σου εξασφαλίζει το χαρακτήρα του δημοσίου υπαλλήλου.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Μητροπόλεις οικειοθελώς μπορούν να εντάξουν σε αυτό περιουσίες, το νομικό καθεστώς των οποίων δεν είναι διευκρινισμένο. «Παράλληλα κάνουμε και καταγραφή της περιουσίας» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, και ανέφερε ότι ήδη «έχουν θελήσει οικειοθελώς να εμπλακούν 23 Μητροπόλεις».

Από την πλευρά του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση για την χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό αναφέροντας πως  ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και προσήλθε στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου με 7αμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 4 μέλη του Δ . Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο π. Γεώργιο Σελλή συνοδεία 3 εγκρίτων νομικών με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο του ΙΣΚΕ κ. Αλέξη Μητρόπουλο.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στον 3ο όροφο του Υπουργείου Παιδείας προσήλθε και 7αμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, 6 μέλη του Δ. Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο π. Ζαχαρία Αδαμάκη και τον νομικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Μηλαθιανάκη.

Μαζί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γκαϊταζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και ο Γραμματέας Θρησκευμάτων.

Και οι δύο πρόεδροι των συλλογικών οργάνων των Κληρικών μετέφεραν στη συνάντηση την αμετακίνητη θέση του Ιερού Κλήρου για παραμονή των Κληρικών στο ίδιο καθεστώς μισθοδοσίας όπως είναι σήμερα από την ενιαία αρχή πληρωμών (Ε.Α.Π.).

Άλλωστε για το θέμα της μισθοδοσίας και την παραμονή του ως έχει, υπάρχει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Επισημαίνουμε ως θετική τη δήλωση του υπουργού προς τις δυο αντιπροσωπείες:

«Σεβόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες Καμία απολύτως πρόθεση για μονομερείς ενέργειες, απλά ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ποιος έχει την ευθύνη της μισθοδοσίας”.

Οι νομικοί σύμβουλοι ζήτησαν να αποτυπωθούν εγγράφως οι θέσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, ώστε να μελετήσουν τα κείμενα.

Ο υπουργός κάλεσε τις αντιπροσωπείες σε νέα συνάντηση την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.                                                      pentapostagma.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.